Projecten bedenken en trekkers zoeken.
Vraag: Hoe brengen we de regionale samenhang van de Peelhorst in beeld?
Samen met stakeholders (o.a IVN, Museum klok en Peel en ondernemers) heb ik projecten bedacht en beschreven om de de regionale samenhang in het Geopark te versterken. Dit was, als aanvulling op de lokale projecten, gewenst voor het verkrijgen van de “GEOPARK-status” voor de Peelhorst en Maasvallei. Het betrof:
- Projectidee: Het verhaal van de Peelhorst. Een boek waarin voor een groot publiek beschreven wordt hoe de breuken in de ondergrond het leven in het gebied hebben beïnvloed. Het betrof vooral het zoeken naar een trekker en mogelijke schrijvers. Het boek is in 2022 verschenen.
- Projectidee: Ecologische ikonen van de wijst. Wat zijn de plant en diersoorten die kenmerkend zijn voor wijstgronden, en hoe zorgen we ervoor dat mensen dit kunnen herkennen. Hierover had Nico Ettema al gedachten die we samen geconcretiseerd hebben. De veldgids met soorten en kaartjes is in 2022 verschenen.
- Projectidee: Brede wetenschappelijke onderbouwing. Wat maakt de Peelhorst internationaal uniek? Een lezingenreeks met discussie door wetenschappers uit verschillende vakgebieden (geologie, paleontologie, cultuurhistorie, archeologie, ecologie etc) kan helpen de waarde van de Peelhorst goed in beeld te krijgen. Zeker als ook lokale kenners betrokken worden. Museum Klok en Peel heeft al ervaring met iets dergelijks bij hun “Peelacademie”.
- Projectidee: Zandwinning en de paleontologische vondsten. Bij de diverse zandwinningen op de peelhorst zijn bijzondere fossiele vondsten gedaan. Museum Klok en Peel heeft hier een permanente tentoonstelling over. Het zou interessant kunnen zijn om van hieruit lijntjes te leggen naar de vindplaatsen (zandwinningen) en plekken waar andere grondstoffen op de peelhorst gewonnen zijn door de eeuwen heen (ijzer, ijzeroer, leem, turf en water).