Trekken project.
Gemeenten: “Wij vinden drinkwater belangrijk, maar we krijgen de energietransitie niet rond zonder bodemenergie”.
Ik stapte als trekker in een lopend traject om door passend beleid, de risico’s van het toepassen van gesloten bodemenergiesystemen (GBES) te minimaliseren. Bodemenergie kan bijdragen aan de energietransitie en de nieuwbouwopgave, maar het massaal doorboren van beschermende kleilagen in de ondergrond, vormt ook een risico voor de drinkwaterkwaliteit. Het was zoeken naar een evenwicht tussen de beleidsdoelen voor warmte en water.
De onderbouwing van het nieuwe beleid voor de omgevingsvisie en de mogelijkheden voor handhaving waren echte uitdagingen voor de werkgroep GBES (met o.a. gemeenten, provincie en omgevingsdiensten) en de interne werkgroep (o.a. water, milieu, wonen en energie). Dit spannende gezamenlijke proces, leidde, na veel consultaties en tijdsdruk, tot beleid waarmee:
“Tijdens het project regelgeving GBES heb je laten zien dat je een echte terriër bent. Heel vasthoudend maar op een juiste manier en steeds zoekend naar de best mogelijke oplossingen en met respect voor ieders mening.”